eines de fusta decoratives usades a pagès i peçes de fusta tornejades

dimarts, 1 de febrer del 2011

Lligador de garbes


ús lligar les garbes*.
El lliga garbes es un tros de fusta rodó, fustejat amb eina de tall ganivet, destral i polit amb un vidre trencat o sia rascant així no deixa marques i queda llis. A la part superior hi ha una empunyadura amb una valona superior i una altre mes avall poc mes de l’amplada de la ma tot seguit d’un tros cilíndric i acabat en punta trencada d’uns 40 cm, el que es la maneta pot ser decorada al gust del qui la treballa. Serveix per tancar el vencí o vencill* fent-lo rodar sobre si mateix i fent-lo passar per sota.
*Garba, feix de cames de blat o altre cereal. Les garbes portaven dos lligats un a la part inferior i l’altre a la par superior, excepte el que servia de barret per cobrir el cabaió o caballo*
*Venci (nom del Ripollès) o vencill, es unes poques cames de blat o altre cereal lligades per la part superior (espiga), posat al terra, posant-hi les herbes segades en una quantitat ideal per tal de que es pogués lligar.
*Cabaió o caballo grup de 8 a 10 garbes posades d’espiga amunt i tapades per una altre garba per protegir-les del temps i els ocells, doncs es deixaven uns dies al camp fins que es portaven a la casa per batre (separar la palla del gra).

Etiquetes de comentaris:

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Subscriure's a Comentaris del missatge [Atom]

<< Inici